בית

רבקה גרינוולד

רבקה נולדה בשנת 1907 לשרה ומיכאל שפירא, מוותיקי הפרדסנים במושבה פתח תקווה. ב1929, אחרי שמכרה את שטחי הפרדס בפתח תקווה אותם קיבלה בירושה מאביה שנפטר, קנתה רבקה את המגרש בשד”ל 4, תל אביב עליו הוקם הבית.
האדריכל יהודה מגידוביץ, תכנן את הבית בסגנון אקלקטי. דרך סגנון זה ניסו האדריכלים לייצר סביבה עירונית מסוג חדש המתאים, לפי השקפת התקופה, לחזרתו של העם היהודי לארץ ישראל. הבתים, שסגנונם ערבב בין סגנונות בנייה אירופאים וסגנונות אוריינטליים וערביים, כונו “בתי חלומות” ונראו חלקם כבתים המגשימים פנטזיה חזותית כלשהי.

בשנת 1981 נמכר הבית על ידי בעליו לחברת “כלל ביטוח בע”מ”, בתנאי שגברת רבקה גרינוולד תוכל להתגורר בו עד יום מותה.


רבקה גרינוולד, שהייתה נשואה לעורך דין פרופסור גרינוולד, הייתה אשת חברה אמידה אשר הפכה את הבית למרכז תרבותי וחברתי בתל אביב.

שיפוץ-שימור

בשנת 1991 הוכרז הבניין כמבנה לשימור, בדומה לבתים רבים בסביבה.
החל מ2008 עבר תהליך שימור מסיבי כחלק ממתחם מגדל הבנק הבינלאומי. משרד האדריכלים “אמנון בר אור-טל גזית”, נתבקש לתכנן את השימור של בית רבקה גרינוולד, כחלק מפרויקט מגדל ההנהלה הראשית של הבנק הבינ”ל.


הבניין שומר בהקפדה רבה על פרטיו החיצוניים והפנימיים, וכן הונגש לנכים ולבעלי מוגבלויות. במהלך השימור היה מחקר מעמיק לגבי העבר של הבית, וחלקים רבים בו כמו הרצפה שוחזרה וציורי הקירות שוחזרו לאיך שהיו.

עלמא - בית לתרבות עברית

עלמא, שנוסדה ב1996 ע”י ד”ר רות קלדרון נכנסה לבית גרינוולד ב2014.
עלמא היא עמותה לחקר ולהוראה של התרבות והמסורת היהודית והלימודים בעלמא עוסקים בתרבות העברית ונסובים על שאלת הזהות היהודית. המושג “תרבות עברית” מובן בעלמא כנקודת המפגש בין התרבות הכללית, התרבות היהודית והמצב הישראלי.

בעלמא כקהילת לימוד מושם דגש על דיאלוג בין מורים מתחומי דעת שונים ועל קשר אישי בין מורה לתלמידים ובכיתות לימוד אינטימיות.